Jak vybrat správnou sklenici: Průvodce sklenicemi a nápoji

Champagne On Ice with glasses

Traduje se, že nejlepší je mýt sklenice na víno a koktejly v ruce. Spousta lidí věří, že z myčky jsou sklenice na pití šmouhovaté nebo se v ní při mytí dokonce mohou rozbít. Je to jakýsi přežitek z dob, kdy myčky ještě nebyly zdaleka tak propracované jako dnes a kdy ještě neexistovaly produkty na ochranu proti korozi, jako například Finish Rinse Aid. Protože každá sklenice je jiná, nemohou být myty stejným způsobem. Váš přístup ke sklenicím se musí odvíjet od jejich tvaru, velikosti i tloušťky. Také způsob jakým je skladujete a skládáte napomáhá předejít jejich rozbití.

Náš jednoduchý průvodce zkoumá důvody proč existuje tolik druhů skleniček na pití, stejně tak jako vám poskytne užitečné tipy jak umývat sklenice na pití bezpečně a efektivně.

Sklenice na víno

Existují dva typy sklenic na víno: sklenice na červené a sklenice na bílé víno. Sklenice na červené víno jsou široké a kulaté s dlouhým stonkem. Oproti tomu jsou v kontrastu sklenice na bílé víno, které jsou delší a užší. Je tomu tak proto, protože červené víno vyžaduje více prostoru, aby mohlo cirkulovat a reagovat na vzduch. Tím se vyhlazují komplexní chutě. Přičemž bílé víno potřebuje sklenici, která zabraňuje oxidaci a průniku vzduchu a uchovává tak jeho jemnou chuť.

Stejně jako všechny ostatní sklenice, i ty na víno je třeba dát v myčce do horní části, od ostatního nádobí. Aby se sem sklenice na bílé víno vešly, je možné, že bude potřeba stojan na nádobí umístit níže, což je u většiny moderních myček bez problému možné. Je také důležité ujistit se, že se sklenice nedotýkají jedna druhé, to by totiž mohlo způsobit jejich rozbití. Cinkání si ponechte na přípitky.

Sklenice na Martini

Sklenice na Martini se objevila na začátku 20. století jako vylepšená koktejlová sklenička, se kterou si ji také často pletou. Sklenice na Martini byly navrženy podobně jako ty na bílé víno, aby mohly kontrolovat oxidaci. Kuželovitý tvar a tupý profil sklenice umožňuje ginu maximální vystavení se vzduchu a tím se chutě mohou otevřít a rostlinné výtažky se tak dají rozeznat. Jedno vysvětlení ovšem přichází s něčím zcela jiným: tvrdí se, že sklenice na Martini vzešla v době prohibice (zákazu pití alkoholu), kdy se díky ní “jedním pohybem” dal vypít jakýkoliv alkohol.

Sklenice na Martini nebo koktejly se musí umývat opravdu opatrně, protože mají ještě delší a křehčí stonek než sklenice na víno. V tomto případě je umístění horního stojanu v myčce níže nutností. Je také velice důležité ujistit se, že je v myčce umístíte tak, aby měly dostatek prostoru a nedotýkaly se žádných jiných předmětů.

Sklenice na brandy

Krátký stonek kombinovaný s velkou plochou sklenice znamená, že obsažený alkohol se začne o mnoho rychleji vypařovat. Ve spojení se zakřivením stran sklenice to znamená, že se sklenice naplní vůní brandy a umožní vám tak si vychutnat její chuť plnými doušky.

Díky svému design mohou být sklenice na brandy myty podobně jako sklenice na červené víno. Není důvod dávat stojan na sklenice v myčce níže, ale ujistěte se, že mají kolem sebe dost místa, aby se nedotýkaly ostatních sklenic v myčce. Mají totiž tendenci se posouvat.

Křišťálové sklo a sklenice

Křišťálové sklo bylo původně vyrobeno za účelem nahradit obsah vápníku ve skle olovem. Kus křišťálu byl nalezen a datován k roku 1 400 před Kristem.

Ohledně křišťálových sklenic je nejlepší zkontaktovat přímo jejich specifické výrobny nebo specializované prodejny. Různí prodejci doporučují různé postupy pro mytí křišťálu v myčce. Někteří říkají, že je jejich sklo příliš tenké na to, aby se mylo v myčce, někteří naopak říkají, že to není žádný problém, pokud teplota nepřesáhne 65 stupňů Celsia. Při mytí křišťálu je důležitý jemný čistící prostředek. Dartington Crystal i Villeroy&Boch doporučují čistící prostředek Finish do myčky.

Tak tady to máte! Teď už víte, která sklenice je která a nastal čas pozvat rodinu a přátele na návštěvu a vyzkoušet je. Dávejte na sklenice ale pozor! Na zdraví!