Výběr správné skleničky je důležitý

1

Chcete si náležitě vychutnat váš oblíbený nápoj? Nezáleží na tom, jestli se jedná o pivo, víno nebo whisky. Co když si ale poplete sklenice a nalijete tyto nápoje do špatných skleniček? V luxusní restauraci by to bylo přinejmenším pěkné faux pas, ale i například mezi kamarády byste se jako hostitel zrovna moc nepředvedli.

Proto je potřeba podívat se i na správný typ a čistotu vašich skleniček. Pokud používáte myčku na nádobí, nezapomínejte také na správnou ochranu sklenic. Pojďme se nyní blíže podívat na tyto druhy sklenic a na to, čím jsou pro daný nápoj specifické.

Pivní sklenice / Půllitr

Slangové označení půllitr zná asi každý. Je to nejběžnější sklenice v hospodách a restauracích po Evropě. Podle označení je všem jasné, že se jedná o objem 0,5l. Do těchto sklenic se nalévá převážně pivo. Objem sklenice může být i větší, jako např. jeden litr (tuplák). Do půllitrů se také často točí různé točené limonády.

Za zmínku určitě stojí uvést i další pivní sklenici nazývanou „nonik, nebo pintovka“. Sklenice má objem 0,4l. Tyto sklenice jsou typické pro Anglii a jejich pivo. Sklenice jsou podobné klasickým půllitrům, ale na výšku, cca ve 2/3 jsou trochu rozšířené a ke konci jsou opět zúžené. Je to hlavně  pro lepší a lahodnější vychutnání pivní pěny. Podávají se v nich především černá piva anebo polotmavé ležáky.

Baculaté sklenice na stopce / Tulipán

Jedná se o vysoké a dlouhé sklenice, které mají dole stopku, za kterou je držíme, abychom rukou neohřívali nápoj. Tvar sklenice tvarem připomíná tulipán. Sklenička je vhodná pro jemná a sycená piva nebo pro ochucená piva.

Panák / štamprle / frťan

Těchto druhů skleniček je opravdu velké množství a  většinou se do nich nalévá tvrdý alkohol. Jsou malé o objemu 0,04l, ale vyrábí se i větší. Nemusí se samozřejmě jednat pouze o tvrdý alkohol ale například i o piva s vysokým obsahem alkoholu. .

Korbel

Korbely jsou velké hrnky, které jsou opravdu mohutné, velké a těžké. Často mají také mohutnou rukojeť. Objem korbelu je okolo 0,5l až po několik litrů. Některé tyto „kýble na pivo“ mají dokonce jakoby stříšku, aby nespadla pěna a pivo bylo dlouho lahodné. Tloušťka stěn korbelu je široká, takže pivo si udrží dlouho stejnou teplotu. Ideální pro pořádné ležáky.

Teď když už znáte základní druhy pivních sklenic, nesmíme zapomenout ani na jejich údržbu a čistotu. Každý správný hospodský, ale i hostitel, by si měl dávat pozor na šmouhy na skle a ochranu sklenic. Vřele vám můžeme doporučit Finish Rinse Aid nebo Finish Quantum Max Shine & Protect.