Mýty o tvrdé vodě

Hard -water

Pojďme si blíže říci o tomto problému, protože spousta z nás věří mýtům o tvrdé vodě. Je zdraví škodlivá a případně jak moc? Ukážeme vám fakta.

Mýtus č. 1 – Tvrdá voda je zdraví škodlivá

Možná jste už toto tvrzení slyšeli. Tvrdá voda je zdraví škodlivá, ale opak je pravdou. Světová zdravotnická organizace (WHO) nenašla přesvědčivé důkazy, že by tvrdá voda měla nepříznivé účinky na zdraví člověka[1]. Dokonce v Národní výzkumné laboratoři v USA vědci zjistili, že obsah vápníku a hořčíku u tvrdé vody může sloužit jako malé množství doplňku stravy[2].
Mýtus č. 2 – Minerály ve vodě jsou kontaminovány

Toto je pouze mýtus a mylná informace. Tvrdá voda obsahuje látky jako jsou vápník a hořčík. Tyto látky dokonce mohou působit jako ochrana proti mikroorganismům a anorganickým látkám.

Mýtus č. 3 – Změkčovač vody čistí vodu

O čistotu vody ze starají filtry a filtrace. Změkčovač má za úkol snížit tvrdost vody, nebo-li snížit obsah vápníku ve vodě. Nestará se o celkovou chemickou strukturu vody. Takže je veliký rozdíl mezi tvrdou vodu a čistou vodou. Na chemické složení vody a tvrdost mají podstatný vliv i další minerály.

Mýtus č. 4 – Tvrdá voda způsobuje šmouhy na skle

Toto je částečně pravda. Tvrdost vody může způsobovat šmouhy na skle a skleničkách. Je to zapříčiněno akumulací usazenin z minerálu na povrchu skla a následném velkém teplotním rozdílu (mycí proces a poté otevření dveří). Abyste se vyhnuli tomuto problému, stačí pravidelně používat leštidlo Finish Rinse Aid a máte vyhráno.

Mýtus č. 5 – Tvrdá voda ničí nádobí

Jedná se o částečnou pravdu. Tvrdá voda může způsobovat rez. Může způsobovat to, že vám daleko rychleji rezaví kuchyňské spotřebiče. Toto je typické pro rychlovarné konvice. Máme pro vás řešení. Abyste se zbavili rzi v konvici, naplňte ji vodou a přidejte alespoň dvě veliké lžíce octa. Poté nechte alespoň čtyři hodiny působit. Pro další používání konvice ji nezapomeňte důkladně vypláchnout.


[1] http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/chemicals/en/hardness.pdf

[2] http://www.water-research.net/hardness.htm