Jak se vypořádat s netypickým nádobím v myčce

3

Každý někdy rád vycestuje za poznáváním cizích kultur nebo cizí kuchyně. Někdy jsou to přímo skvostné pochoutky, ale také se stává, že se musíte po takové chutné večeři postarat o nádobí. Navíc jsou v mnoha případech exotické pokrmy podávány v nádobách, na které nejste tolik zvyklí.

V tom okamžiku si klademe otázku: Mohu toho nádobí dát do myčky tak, abychom jej nepoškodili, ale aby bylo čisté? Nebojte se, Finish vám poradí a dá i pár tipů, jak na to.

Pánev wok

Pánev wok je vynález čínské kuchyně, který se už běžně používá po celém světě. Charakteristickým rysem této pánve je její tvar. Má hluboké a zaoblené dno. Litinové wok pánve je třeba čistit speciálním bambusovým štětcem, ovšem většina „woků“ mimo Čínu je vyrobena z nerez oceli nebo hliníku. Není problém je tedy mýt v myčce na nádobí. Protože jsou vcelku velké a prostorné svou hloubkou, je vždy dobré dávat je do myčky na spodní polici, kde je nejvíce místa. Je potřeba myslet na to, aby pánev nebránila vodním tryskám v myčce při mycím procesu, proto se snažte umisťovat pánev doprostřed.

Kastrol / hrnec

Název kastrol vás napadne asi stejně jako název hrnec, ale odkud pochází? Jedná se o pokrm Casserole, který pochází z Ameriky a veliké oblibě se mu dostalo začátkem 20. století. Jedná se o pokrm, který se vaří a poté i servíruje rovnou z hrnce. Nejčastěji se jedná o směs masa a zeleniny. Je to tzv. vaření v páře, protože se maso i zelenina podusí. Snahou je, aby v potravinách zbylo co nejvíce vitamínů a zároveň, aby bylo maso křehké a chutné. Hrnce jsou často vyrobeny z lehkých kovů, takže je opět můžete mýt v myčkách na nádobí. Abyste předcházeli případnému dlouhému předmáčení zaschlých zbytků jídla, stačí do běžného mycího procesu přidat Finish Quantum Max Shine & Protect a máte vystaráno. Kastroly budete mít krásně čisté, lesklé a zářivé.

Tažín

Tažín je další jídlo, které má od svého názvu odvozenu specifickou nádobu. Tažín je tvořen ze dvou částí, dolní misky a horního víka. Nádoba tažín bývá upravena glazurou a nejčastěji se jedná o hliněnou keramiku. Jedná se o typický pokrm a nádobí ze Severní Afriky. Dolní miska je s plochým dnem ve tvaru kužele. Horní, jakoby poklička, má za úkol zabránění odpařování vody při vaření. Dříve se tento pokrm vařil na horkých uhlíkách, ale není problém jej uvařit ani na plotně. Pokud je tažín vyroben ze skla, není vůbec problém  mýt jej v myčce. U keramických tažínů buďte opatrní a to zejména, pokud se jedná o starší kousek nádobí. Můžete se také poradit s výrobcem, budete rovnou vědět, na čem jste.

Caquelon / kameninový rendlík

Každý asi znáte Fondue. Jedná se o pokrm ze sýra roztaveného nad ohněm. Nad ohněm se ale nemusí roztékat pouze sýr, ale i třeba rybí Fondue, masové Fondue a nejlahodnější verzí je asi čokoládové fondue s kousky ovoce. Otázkou ale je, v jaké nádobě se Fondue vaří?

Je to kameninový rendlík, známý též jako caquelon. Jedná se o mohutný kamenný rendlík, který vám zaručí, že se sýr nepřipálí a přitom se pěkně rozteče. Umění udělat chutné Fondue není tak snadné , jak se může na první pohled zdát, ale v zemích, jako je Francie, Itálie a hlavně ve Švýcarsku byste určitě měli tento pokrm vyzkoušet.

Ať už holdujete jakékoliv kuchyni, věříme, že s pomocí Finish si vždy poradíte se špinavým nádobím. Jak se říká, objevování a stravování má být zábava a radost. Starosti nechte na přípravcích na mytí nádobí Finish.