Jak svému večeru dodáte španělský nádech

Tapas In Bowls

Není těžké pochopit, proč jsou tapas na celém světě tak populární – tyto chuťovky o velikosti jednoho sousta jsou lehké, lahodné a ideální na léto. V supermarketech najdete spoustu pochoutek z Iberského poloostrova. Vyrobit si vlastní tapas ve španělském stylu je tedy snazší než kdykoli dříve. Je na vás, zda zvolíte jednoduché či komplikované pokrmy. K uvolněné atmosféře přispěje jejich podávání v tradičním bufetovém stylu.

PREZENTACE

Ve španělském duchu naservírujte tapas na barevných talířích a s barevnými ubrousky (ideální budou červená a žlutá barva).

Spanish style Table SettingK výzdobě stolu použijte dvě vázy z čirého skla. Měly by mít stejný tvar, ale jedna by měla být o něco menší. Do menší vázy naaranžujte své oblíbené pestré květiny a vložte je do větší vázy. Mezeru vyplňte plátky citrónu či limetky. Není to jen radostné a barevné, ale zajistíte tak mimo jiné půvabnou citrusovou vůni. O autentický španělský šarm se postará střídání plátků citrónu s plátky krvavého pomeranče, které evokuje červenožlutou vlajku Španělska.

VLASTNÍ TVORBA

Tapas za své kouzlo z velké části svědčí tomu, že zřídka vyžadují složité recepty. Budete tedy míst dost času naaranžovat je, jak nejlépe dovedete. Nebojte se s prezentací jídla experimentovat.

Skvělou možností je vytvořit špízy s cherry rajčaty, kousky měkkého sýra (s galicijským sýrem San Simon nešlápnete vedle), papriky, choriza a ančoviček. Vedle umístěte sklenici plnou dlouhých koktejlových párátek. Veškeré ingredience můžete podávat v rozmanitých servírovacích miskách. Jejich chuť zvýrazníte, pokud je dozdobíte nasekanou petrželkou či červenou paprikou.

SANGRIA

Sangria GlassesSherry je považováno za klíč k vynálezu tapas. Ty vznikly jako prosté plátky chleba, jimiž se v barech zakrývaly skleničky. Moderní a velmi chutnou volbou je však sangria. Zasloužené slávě se těší červená varianta tohoto vína, ale my nabízíme osvěžující recept na bílou sangriu.

Pokud ale chcete raději usrkávat rioju či tempranillo, mějte na paměti, že červené víno chutná nejlépe z velké sklenice poté, co jej necháte 15 až 20 minut odstát, aby se chutě dostatečně rozvinuly. Velké vinné sklenice lze mýt ve většině moderních myček, a tak nebudete mít problém se zářivě čistým leskem. 

HUDBA

Žádný španělský večer by nebyl úplný bez latinských rytmů k vytvoření dobré nálady – co Vy víte, třeba se Vaši přátelé po tapas pustí do tance! Vytvořili jsme seznam 10 kousků, které si rozhodně musíte přidat do své sbírky. Je na Vás, zda si vypálíte CD či vytvoříte playlist:

  1. Más Que Nada – Sergio Mendes
  2. Quimbara – Celia Cruz
  3. Llego La Banda – Spanish Harlem Orchestra
  4. La Camisa Negra – Juanes 
  5. La Tortura – Shakira
  6. Maestro – Salsa Celtica
  7. Guantanamera – Celia Cruz
  8. La Comay – Sonora Carruseles
  9. Hermano – El Timba
  10. Arrasando – Los Van Van