Jak svým letním menu vyrazíte ostatním dech

Bruchetta on a clean white plate

Na létu je úžasné, že během prosluněného a vlahého večera můžete podávat křupavé saláty a šťavnatou letní zeleninu. Ať už pořádáte večírek v jídelně, v zimní zahradě nebo dokonce venku před domem, vždy můžete využít řady způsobů, jak jídlu dodat šmrnc.

Zde je jednoduchý návod k prezentaci pokrmů, aby vypadaly stejně fantasticky, jako chutnají.

Podávejte barevné, letní jídlo. Prezentace jídla začíná výběrem receptu. Zvolte tedy recepty bohaté na svěží barvy, sezónní ingredience a zajímavou strukturu. Letní jídla by měla být plná červené a žluté zeleniny a čerstvých salátových listů.

Náš letní nákupní seznam uvádí druhy zeleniny, které jsou právě v letním období v té nejlepší kvalitě.

Využijte barvy, které se doplňují. Každá z primárních barev (červená, žlutá a modrá) funguje nejlépe se sekundární barvou, která vznikne smíchání zbývajících dvou barev. Příklady:

  • Červenou doplní výsledek kombinace modré a žluté: zelená.
  • Žlutou doplní výsledek kombinace červené a modré: fialová.
  • Modrou doplní směs červené a žluté: oranžová.


Červená a zelená, to je barevná kombinace, s níž se pracuje nejsnáze: můžete podávat salát z rajčat, mozzarelly a avokáda a jako dezert můžete zvolit třeba jahody a kiwi ozdobené mátou.


Berry dessert in a Martini glassChcete-li zkombinovat žlutou a fialovou, zvolte výrazný měkký sýr s fíky nebo červené zelí a sladkou kukuřici. Velmi dekadentním a chutným způsobem, jak využít tuto dvojici barev, je žemlový nákyp s marmeládou z malin či černého rybízu.


Zvolte správné nádobí. Příliš výrazné talíře mohou zastínit jídlo. Chcete-li, aby právě ono bylo hlavní hvězdou večera, zvolte jednoduché bílé talíře.

 Mějte na paměti, že talíř je plátnem, na kterém vytváříte své umělecké jídlo. Jídlo by nemělo viset přes okraj talíře, ale na druhou stranu by nemělo prosvítat příliš mnoho prázdného místa.

Tomato, mozzarella, avocado fan on a rectangle plateIngredience by se měly překrývat. Geometrické tvary můžete trochu rozbít tím, že ingredience částečně navršíte na sebe – plátky rajčat například můžete rozprostřít do lehce zakřiveného vějíře.

Dodejte talíři i výškovou dimenzi. Pokud budou mít různé části talíře různou výšku, bude to vypadat zajímavě. Docílíte toho navrstvením ingrediencí či využitím dekorativní oblohy. Třetí dimenze vdechne jídlu život.

Věžička z rajčat, mozzarelly a avokáda na čtvercovém talíři ––– Využívejte liché počty ingrediencí. Seskupení ingrediencí po třech či pěti je pro oko atraktivnější než po dvou či čtyřech. Jedná se o jeden z nejjednodušších, ale nejúčinnějších triků, jak prezentovat jídlo.

Stacked tomato, mozzarella and avocado on a square plateVyužívejte kontrastní řady či diagonální linie. Rovnoběžné linie vždy přitáhnou oko a vytvoří jakési ohnisko. Tato technika funguje obzvlášť dobře na čtvercových talířích. Liniového efektu snadno docílíte využitím žebrování na grilovací pánvi. Kontrastní řady se často využívají u sushi a jednohubek.

Vše nazdobte. Stačí jít na to jednoduše – dušené pokrmy můžete posypat nahrubo posekanou petrželí, salát zase drobnými bylinkami a dezert hoblinami čokolády či drobným ovocem. Maximální efekt s minimální námahou.

Chicken on a square plate with diagonal linesVyužijte zdobný potenciál kapek. Estetickou originalitu jídlu propůjčíte, pokud jej něčím vhodným pocákáte – u slaných jídel zaberou pyré, tekutá želé a omáčky jako aioli. Dezerty zase ozvláštníte třeba čokoládovou nebo ovocnou omáčkou. Stačí jídlo pocákat cikcak nebo do spirály. Mějte na paměti, že nejvhodnější jsou husté omáčky, jelikož si na talíři udrží tvar.