Jak uspořádat úložné prostory v kuchyni?

2

Kuchyně jsou často přeplněné různými přístroji, nádobím, pomocníky atd., které ani tolik nepoužíváme a kteří dost často vytváří dojem, že místo kuchyně máme skladiště.

Podíváte se na špinavé nádobí, které se vám už nevejde do dřezu ani na odkapávač, tak kam to všechno dát? Kuchyň by měla sloužit vám, ne vy jí. Udělejte si tam pořádek, veškerá práce vám půjde lépe od ruky.

Postupujte podle našeho jednoduchého návodu, jak si udělat v kuchyni více místa:

Co je potřeba připravit?

Pro vhodný začátek si připravte veškeré čisticí prostředky, které v kuchyni používáte, a vyndejte veškeré nádobí ven ze skříněk například na jídelní stůl. Připravte si prázdný odpadkový koš. Důležité je mít vše po ruce a začít tzv. s čistým štítem.

Krabice a úschovné prostory

Při pořádání party, budete zajisté potřebovat mnoho nádobí (více hostů, výroba různých desertů, …), ale co když to je pouze jednou za rok?

V tomto případě je vhodné vyselektovat nádobí, které moc nepoužíváte a zkusit jej uložit jinam, než do kuchyňských skříněk. S různými úschovnými prostory vám mohou pomoci obchodní řetězce s nábytkem, anebo i internetové aukce a obchody, kde určitě najdete vhodnou inspiraci.

Buďte racionální

Trochu se zamyslete a podívejte se, zdali máte nadbytečné nádobí, které opravdu tolik nepotřebujete. Ať už se bude jednat o prkénka, skleničky, talíře anebo příbory, pokud jich máte přebytek, v klidu se s těmi věcmi rozlučte a předejte je např. do různých charitativních organizací, kde vám to budou vděční. Uděláte dobrý skutek a hned se vám uvolní trochu místa v kuchyni.

Přebytečné věci a prošlá záruka

Pokud máte různé rezivějící nádobí a příbory, zbavte se jich. Stejně tak se zbavte i prošlých konzerv a dalších potravin po spotřební lhůtě. Přebytečné a děravé utěrky vám jsou také na nic. Pánve a hrnce, které už neplní svojí funkci, nepotřebujete. Uvidíte, jak se vám najednou místo v kuchyňských skřínkách zvětší, a budete jej moci lépe využít.

Zkontrolujte si skříňky a police

Zkontrolujte si ve vašich skřínkách i veškeré potraviny a konzervy (omáčky atd.), které už máte dlouho otevřené a které už nejspíše nebudou dobré. Vyhoďte je. Otřete si prázdné police a možná ještě naleznete další poklady, na které jste už zapomněli, protože jste je dali daleko dovnitř skříněk. Nyní můžete koupit i speciální tříděné koše pro zbytky potravin, konzerv atd., což vám velmi usnadní třídění odpadu.

Zpětná revize

Tak a teď, když už máte všechno roztříděné, se jen trochu zamyslete a snažte se věci do skřínek umístit tak, abyste je měli dobře po ruce a aby věci, které používáte společně, měly i společné umístění. Tím myslíme třeba kráječ na chleba a chlebovník nebo čaje, kávu a rychlovarnou konvici. Prostě to, co používáte denně, ať máte hezky přehledně po ruce. Věřte, že vám vše půjde lépe a rychleji. Nepřeplňujte skřínky, které jsou výše, nedělejte si opět z nich přeplněné sýpky zásob. Uvidíte, že volný prostor můžete využít daleko efektivněji. Například myčka nádobí vám nezabere moc místa a přitom je to neocenitelný pomocník při mytí nádobí. Můžete ji dát pod pult, pod desku, kde se šířka myčky pohybuje pouze okolo 45 cm. V myčce dokonce můžete nechávat i nejčastěji používané nádobí. Ušetří vám to čas a budete vždy vědět kam šáhnout.

Tak a teď už máte kuchyň přesně takovou, jakou jste si vždy přáli. Když budete mít pořádek a přehled v kuchyni, je to základ úspěchu. Ulehčí vám to práci a ušetří to váš drahocenný čas.